Nieuws

Wie door een bos wandelt of fietst, heeft een impact op de staat van de ondergrond. Een onderzoek over de mate van die impact van een mountainbike, crossfiets of wandelaar bracht verrassende resultaten aan het licht. De impact van het vertrappelen van ondergronden en vegetatie door een mountainbike, crossfiets en wandelaar werden geanalyseerd in een gecontroleerde onderzoeksopstelling. Daaruit bleek dat de smallere bandjes van een crossfiets de ondergrond meer indrukken dan de bredere banden van een mountainbike. Als er weinig passage is, hebben fietsbanden een grotere impact op de grond dan wandelaars, maar bij frequentere passages is het niveau van impact tussen fietsers en wandelaars gelijkaardig – en dat mag toch wel verrassend worden genoemd. Het impactpatroon dat wordt gemaakt door fietsen verandert in bochten – niet verwonderlijk gezien de wrijvingsenergie die vrijkomt in een bocht.

De resultaten van het onderzoek ‘The influence of tire size on bicycle impacts to soil and vegetation’ door Ross H. Martin, David R. Butler en John Klier moet organisatoren van wedstrijden en events op gevoelige ondergronden helpen en stelt het gebruik van drones – zoals ook gebruikt om luchtfoto’s te nemen voor dit onderzoek – voor om de staat van paden en trails te monitoren.