De afgelopen jaren zijn heel wat projecten op de Zuid-Limburgse MTB routes verwezenlijkt met hulp van MOZL en de verschillende verenigingen. Het doel van deze projecten is om de MTB-routes in de eerste plaats te onderhouden en om deze daarnaast aantrekkelijk en uitdagend te houden voor alle type mountainbikers. In dit kader zijn wij continu in overleg met grondeigenaren en natuur beherende organisaties om de flora en fauna in de natuurgebieden te beschermen.

Hieronder een opsomming van de projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd.

Montfort-route

In 2023 is de Montfort mtb-route gerealiseerd door een goede samenwerking tussen Stichting Limburgs Landschap, Stichting Mountainbike Ontwikkeling Midden-Limburg en de Gemeente Roerdalen, met ondersteuning van MOZL.

Deze route ligt buiten het werkgebied van MOZL, bekijk de Montfort-route op MTBroutes.nl.

 

Ber Huynen Margraten-route

Verbindingsroute naar Shimano Experience Center is gerealiseerd.

Bekijk de Ber Huynen Margraten-route.

 

Verbinding Shimano en Landal

De verbindingsroute tussen Shimano Experience Center en Landal Kasteeldomein De Cauberg is gerealiseerd.

 

Windraak-route

Verwijdering van 2 km veldweg ter hoogte van De Haamen bij Beek.

Bekijk de Windraak-route.

 

Sittard-Geleen-route, powered by Watersley Sports & Talentpark

Realisatie route-aanpassingen vanwege de onveilige situatie rond basisschool Leyenbroek te Sittard. Ook aanpassingen na de renovatie van het stadspark Sittard en in verband met Corio Glana (herinrichting Geleenbeekdal). Deze aanpassingen omvatten het toevoegen van singletracks tussen Tom Dumoulin Bike Park en Ruud Tiems Occasion Centrum Geleen, een route door het Zuyderland-park, een route vanaf Zuyderland door het bos, aanpassing van de Geleenderveldweg t.h.v. de Middenweg en een route door het nieuwe Geleenbeekdal-park.

Bekijk de Watersley Sports & Talentpark Sittard-Geleen route

 

Grensmaasvallei gravelroute

In samenwerking met de gemeente Beek is een nieuwe gravelroute ontwikkelt nabij Beek, startpunt Bikepark Beek op Sportlandgoed De Haamen.

Bekijk de Grensmaasvallei-Gravelroute

 

Grensmaasvallei Family Ride

Deze gravelroute is ook als Family Ride uitgezet. Op deze manier kan de jeugd samen met hun familie mountainbiken, zonder dat de tocht te lang of te zwaar wordt.

Bekijk de Grensmaasvallei Family Ride

 

Bikepark Beek

Realisatie Bikepark Beek bij Sportlandgoed De Haamen.

 

Limburg200

In mei 2023 zijn de Limburg200 mtb- en gravelroutes gerealiseerd. Deze routes van ruim 200 kilometer aan mountainbike en gravel plezier in het Zuid-Limburgse Heuvelland vormen een bijzonder gave nieuwe uitdaging. De mtb-route is een combinatie van de mooiste al bestaande officiële mtbroutes in Zuid-Limburg. De gravelroute is een nieuw aangelegde route. Met de start en finish bij het Shimano Experience Center in Valkenburg kunnen deze challenges in één, twee of drie dagen worden volbracht. Waar leg jij de lat?

Bestel je startbewijzen via limburg200.com.

 

Bikepark Eijsden

Ontwikkeling nieuw bikepark in Eijsden in samenwerking met Bikers Oet Eèsjde (BOE) en de Gemeente Eijsden-Margraten.

 

Shimano Valkenburg (Houthem)-route

Plaatsing van wildrooster.
Het aanbrengen van verharding op de mtb-route over het voormalig stort Berg.

Bekijk Shimano Valkenburg (Houthem)-route.

 

Sittard Watersley NK 2019-route

Aanpassing van de bewegwijzering in verband met toekomstige routewijzigingen. Toekomstige aanpassingen kunnen gemakkelijk worden aangebracht.

Bekijk Sittard Watersley NK 2019-route.

 

Sint Geertruid-route

Aanpassingen tussen Hoogcruts en Noorbeek en bij Herkenrade tussen Kampeerterrein De Heerkuil en Camping De Bosrand.

Bekijk de Sint Geertruid-route.

 

Windraak-route; Diependaal

Omleggen route in Diependaal naar een parallel pad om bikers en wandelaar van elkaar te scheiden.

Bekijk de Windraak-route.

 

Shimano Family Ride

Route voor het hele gezin vanuit het Shimano Experience Center, gericht op mensen op vakantie in Zuid-Limburg die laagdrempelig en veilig met het mountainbiken kennis willen maken.

Bekijk de Shimano Family Ride.

 

Mechelen Family Ride

Route voor het hele gezin in Mechelen, gericht op mensen op vakantie in Zuid-Limburg die laagdrempelig en veilig met het mountainbiken kennis willen maken.

Bekijk de Mechelen Family Ride.

 

Nuth-Voerendaal-route

Verbindingsroute naar Shimano Experience Center.

Bekijk de Nuth-Voerendaal-route

 

Sittard-Geleen-route

Nieuwe route die Windraak-route en Tom Dumoulin Bikepark verbindt.

Bekijk de Sittard-Geleen-route.

 

Rabo Vijlen-route

Aanpak van de ‘modderbak’ in het Vijlenerbos.

Bekijk de Rabo Vijlen-route.

 

Parkstad: Roode Beek-route

Vanaf de aanleg van de Buitenring in Parkstad heeft Discovery in 2016-2019 veel werk verricht om de MTB-routes in deze regio berijdbaar te houden. Eerst met provisorische deelroutes. Met fysieke en financiële hulp van Gemeentes Brunssum en Onderbanken, Provincie Limburg, de aannemer van de Rondweg en MOZL. Kilometers nieuwe trails zijn aangelegd en verhard lang de Roode Beek, Schutterspark, Kattekoelenvijver en op de Hendrik steenberg. Verder is de gehele bewegwijzering van de route vernieuwd. Sinds begin 2019 zijn alle routes weer optimaal te berijden en zelfs mooier geworden dan voor de Rondweg.

Bekijk de Parkstad: Roode Beek-route.

 

Parkstad: Brunssummerheide-route

Vanaf de aanleg van de Buitenring in Parkstad heeft Discovery in 2016-2019 veel werk verricht om de MTB-routes in deze regio berijdbaar te houden. Eerst met provisorische deelroutes. Met fysieke en financiële hulp van Gemeentes Landgraaf en Brunssum, Provincie Limburg, Vereniging Natuurmonumenten, aannemer Rondweg en MOZL. Kilometers nieuwe trails zijn aangelegd en verhard langs de Rondweg. Er is een lange houten TTF gebouwd als onderdeel van de route. Verder is bijna de gehele bewegwijzering van de route vernieuwd Sinds begin 2019 zijn alle routes weer optimaal te berijden en zelfs mooier geworden dan voor de Rondweg.

Bekijk de Parkstad: Brunssummerheide-route.

 

Parkstad: Strijthagen-route

De gehele bewegwijzering van deze populaire route is vernieuwd. In het Kappelerbos zijn er stukken trail verhard en zijn er houten TTF’s gemaakt langs de trail. Begin 2019 gereed.

Bekijk de Parkstad: Strijthagen-route.

 

Valkenburg-route

In 2018 zijn in de Valkenburg route twee aanpassingen gemaakt. De Vloedsweg is toegevoegd, waardoor een mooie afdaling en beklimming zijn toegevoegd Daarnaast is een stuk asfalt uit de route genomen. “Achter de MAVO” is een mooie singletrack door bosje en weiland toegevoegd. Dit project is tot stand gekomen met hulp van de Gemeente Valkenburg a/d Geul, MOZL en De Valkenburgse Wielerclub.

 

Windraak-route

In 2018 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd op de MTB Windraak-route. Vooral om de route niet gelijk te laten lopen met de Pieterpad-wandelroute. Onder andere bij de Windraak, Wanenberg en Watersley zijn in nauw overleg met de Bosgroep Zuyd, Vixia en de gemeente Sittard-Geleen de verschillende wijzigingen doorgevoerd. Ook zijn er wijzingen in het Neerbekerveld en bij Puth uitgevoerd. Hierdoor kwam een stuk asfalt te vervallen om de veiligheid te vergroten en de attractiviteit van de route te verbeteren. Tenslotte is de verbinding van en naar de instapplaats in Neerbeek het afgelopen jaar verwezenlijkt.

Bekijk de Windraak-route.

 

Maastricht (Amby)-route

In 2018 is nabij Vijverdal een heel stuk asfalt en tweemaal oversteken van een drukke weg uit de route gehaald en vervangen door een mooi stuk singletrack. Dit met hulp van de gemeente Maastricht, MOZL en WMC Gulpen.

 

Sint Pietersberg-route D’n Observant 5 km en Riemst 12 km

In de afgelopen 4 jaren de vergunningen gekregen en vanaf september 2017 de routes aangelegd door Trailz043 in samenwerking met MOZL en de Gemeente Riemst. Gerealiseerd op het grondgebied van en in goede samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten. Op 22 december 2017 is de route officieel in gebruik genomen. In de winter en in het voorjaar van 2018 is met financiering van MOZL en met veel energie van Trailz043 de route verder verhard en zijn de bochten beter ingericht.

Bekijk de Maastricht: Sint Pietersbergroute (D’n Observant).

Bekijk de Maastricht: Sint Pietersbergroute (Rondje Riemst).

 

Gulpen-route

In 2017 is het rondje ‘Gulperberg’ aan de Gulpen route toegevoegd. Deze toevoeging is gerealiseerd door de Gemeente Gulpen, MOZL en WTC Gulpen.

Bekijk de Gulpen-route.

 

Parkstad Landgraaf (parkoers NK 2017)

In 2017 is de route aangelegd door de Gemeente Landgraaf, MOZL en Discovery. In de zomer van 2017 heeft op dit parcours, gelegen op de Wilhelminaberg, het NK mountainbiken plaatsgevonden. Nieuwe trails zijn aangelegd, bestaande verbeterd en een Rock Garden is gerealiseerd.

Bekijk de Parkstad: Landgraaf NK 2017 route.

 

Meerssen-route

In 2017 is op de Meerssen route nabij de Dellen een mooi stukje singletrack toegevoegd aan de route en een stuk asfalt uit de route verwijderd. Dit project is verwezenlijkt door Limburgs Landschap, MOZL en TC Vliegend Wiel.

In 2018 is de route in Valkenburg verlegd vanaf de autoweg richting Houthem en door Ingendael. Er is een flink stuk asfalt uit de route weggenomen en een mooi stuk natuurgebied toegevoegd. Dit project is verwezenlijkt door de Gemeente Valkenburg, MOZL en TC Vliegend Wiel.

Bekijk de Meerssen route.

 

Nuth-Voerendaal-route

In 2017 is in deze route in Nuth een mooie singletrack toegevoegd. Met hulp van de gemeente Nuth en MOZL.

Bekijk de Nuth-Voerendaal route.