Nieuws

Zuid-Limburg is twee nieuwe mountainbikeroutes rijker. Het gaat om de Watersley Sports & Talentpark Sittard-Geleen route en de Sittard Watersley NK 2019 route. De eerste verbindt twee hotspots voor de fietssport in de Gemeente Sittard-Geleen, de tweede vormt een ware uitdaging van de sportieve mountainbiker. De routes werden afgelopen zaterdag, 23 november geopend.

Watersley Sports & Talentpark Sittard-Geleen MTB Route

De Watersley-route verbindt het Watersley Sports & Talentpark met het Tom Dumoulin Bike Park. De route werd aangelegd door Stichting MOZL met de hulp van vrijwilligers van Stichting Singletrack Limburg. Financiële ondersteuning werd verleend door de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Zuid-Limburg en Watersley Sports & Talentpark, die als sponsor zijn naam aan deze route heeft verbonden. MOZL ziet mogelijkheden om de route de komende tijd nog te verbeteren.

Tijdens de opening op 23 november vond de openingsrit plaats vanaf het Tom Dumoulin Bike Park, waarbij enthousiaste mountainbikers meereden.

Bovendien is Watersley Sports & Talentpark Official Trailhub geworden, wat betekent dat dit een bij uitstek een uitvalsbasis is voor mountainbiketochten. De mountainbiker heeft hier parkeergelegenheid, horeca-faciliteiten, terwijl Trivio hier een reparatie-set beschikking stelt.

Sittard Watersley NK 2019 MTB Route

Het NK-parcours op Watersley is de route waarop het NK MTB 2019 werd verreden. Dit parcours werd ontworpen door Bart Brentjens, winnaar gouden medaille mountainbike tijdens de Olympische Spelen in Atlanta 1996 en de bronzen medaille op die discipline tijdens de Spelen in Athene 2004.

Tijdens de opening lieten de top-mountainbikers Bart Brentjens en Milan Vader zien wat die route voor de mountainbiker in petto heeft. Voor Vader is de route een welkom oefenterrein in de voorbereiding op de Olympische Spelen 2020 in Tokyo.

Na de demonstratierit konden belangstellenden deelnemen aan een mtb-clinic, waarbij aandacht werd gegeven aan diverse rijd-technieken, zoals: kijk-techniek, klim/afdaal-techniek, juiste remtechniek.

Ger Wagemans, voorzitter MOZL: “MOZL heeft nu twee routes toegevoegd aan het netwerk in Zuid-Limburg. De komende jaren zullen meer routes worden aangelegd en zullen bestaande routes worden verbeterd. Deze ontwikkeling wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, Zuid-Limburgse gemeenten, zoals de Gemeente Sittard-Geleen, en het bedrijfsleven, zoals Watersley Sports & Talentpark. De ontwikkeling zou evenwel onmogelijk zijn zonder de hulp van tientallen vrijwilligers. Als blijk van waardering voor hun inspanningen kunnen mountainbikers de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.”

Joop Petit, directeur Watersley Sports & Talentpark: “’Met het ontwikkelen en in gebruik nemen van de nieuwe MTB-routes worden de Sportzone Limburg-locaties fysiek verbonden. Topsport en breedtesport gaan hand in hand en de routes bieden MTB-liefhebbers van alle niveaus een uitdaging, die vanwege de Sittard Watersley NK 2019 route en het Tom Dumoulin Bike Park een fantastische afwisseling kent. Samen maken we Limburg en de Limburgers weer een stukje vitaler.”

Jos Bessems, wethouder Gemeente Sittard-Geleen: “De routes zijn een interessante uitbreiding voor de vele liefhebbers van de wielersport in onze regio. Deze uitbreiding vormt een mooie aanvulling op het arsenaal van de mountainbikeroutes in Sittard-Geleen en omgeving. Bovendien worden de mogelijkheden die het Tom Dumoulin Bike Park biedt hiermee uitgebreid. Fietsers zullen hun geluk niet op kunnen: de gemeente Sittard-Geleen is niet zomaar voor de derde keer uitgeroepen tot Wielergemeente van het jaar. Als fervent fietsliefhebber kan ik de aansluiting op de Watersley-routes alleen maar toejuichen.”

Joost van den Akker, gedeputeerde Economie, Onderwijs en Sport, Provincie Limburg: “Prachtig dat er weer een aantal nieuwe routes is gerealiseerd. Hiermee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan gezondheid, beweging en toerisme, maar ook aan een aantrekkelijke en uitdagende omgeving voor talentontwikkeling en MTB-evenementen in Sittard-Geleen. Met deze mountainbikeroutes gaan sport en natuurbehoud mooi samen, en het is bovendien een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid.”

Thijs Smeets, voorzitter Stichting Singletrack Limburg: “Singletrack Limburg is bijzonder blij met de twee nieuwe routes en de realisatie van de trailhub Watersley. Vanuit deze trailhub starten drie zeer diverse routes, waaronder een voor startende en minder ervaren routes en een met zeer veel uitdaging. Hierdoor staat starten vanuit deze trailhub garant voor MTB-plezier voor iedereen. En door diverse routes te combineren zelfs een hele dag plezier. Singletrack Limburg staat voor de meest pure vorm van mountainbiken, smalle technische paadjes rijden, niet op snelheid maar met veel plezier, rekening houdend met andere recreanten van de natuurgebieden. Leren van elkaar en met elkaar, ieders MTB-techniek verbeteren, waardoor men beter en veiliger kan genieten van de sport.”

Startpunt

De parkeerplaats bij Watersley (Pergamijn) is het startpunt voor drie mountainbikeroutes, naast de twee nieuwe routes ook van de Windraak MTB-route.

Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg

MOZL werkt aan het ontwikkelen en faciliteren van een modern Zuid-Limburgs en Euregionaal mountainbike routenetwerk, waarbij vier pijlers centraal staan, te weten economie, ecologie, sport en recreatie. MOZL werkt samen met mountainbikeverenigingen, zoals Singletrack Limburg, terrein beherende organisaties, overheden en organisaties op het gebied van sport en toerisme. Ook zoekt MOZL de samenwerking met ondernemingen in de regio.