Nieuws

Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg onthult classificatiesysteem voor mtb-routes

Zuid-Limburg kent op dit moment 21 mountainbikeroutes die sinds de jaren negentig zijn aangelegd. Deze routes liggen verspreid door heel Zuid-Limburg. Elk jaar bezoeken vele duizenden mountainbikers uit binnen- en buitenland Zuid-Limburg. Om Zuid-Limburg attractief te houden voor deze gebruikers zijn wekelijks onderhoud, een duurzame lange termijnvisie met betrekking tot de route-ontwikkeling en goede contacten met de verschillende stakeholders voorwaarden om van Zuid-Limburg een van de meest succesvolle mtb-regio’s van Noord-Europa te maken.

De afgelopen vijf jaar is binnen de Zuid-Limburgse mountainbikewereld veel werk verzet. Nieuwe routes zijn aangelegd, vele kilometers asfalt zijn uit bestaande routes gehaald en nieuwe fun-elementen toegevoegd. In het nieuwe vijfjaren plan (ambitiedocument) van MOZL wordt een nieuwe ontwikkeling voor de Zuid-Limburgse mountainbikeregio aangekondigd, een classificatiesysteem.

Classificatiesysteem

Op donderdag 9 juli onthulde Olympisch en wereldkampioen kampioen Bart Brentjens en wethouder gemeente Valkenburg aan de Geul, Claudia Bisschops bij Landal Kasteeldomein de Cauberg het nieuwe classificatiesysteem voor de Zuid-Limburgse mtb-routes. Dit netwerk biedt voor elk niveau mountainbiker een geschikte route. Vanuit de gebruikers en clubs kwam echter de wens om de zwaarte van de route aan te duiden.

Jean Debeij, secretaris van MOZL, legt uit: “We hebben op verschillende manieren contact met de gebruikers van de routes. Dit zijn gevorderde mountainbikers en liefhebbers die af en toe op de fiets stappen, maar ook mensen die nog nooit eerder in Limburg op de mountainbike zijn gestapt. Met name deze laatste groep vraagt om meer informatie. Niet iedereen kan of wil een technisch en fysiek zware route fietsen, zoals de Sint Pietersberg-route in Maastricht of de NK-parcoursen in Landgraaf en Sittard. Een systeem dat de zwaarte aangeeft verschaft duidelijkheid en geeft mensen een bruikbaar instrument in handen om een te gekke dag op de mountainbike in Zuid-Limburg te plannen.”

Ook Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg, is positief over de introductie van het classificatiesysteem: “De mtb-infrastructuur is een belangrijk onderdeel van het Zuid-Limburgse toeristisch aanbod en het is belangrijk dat de regio op dit vlak kwalitatief en innovatief stappen blijft maken. Door een eenduidig classificatiesysteem kunnen toeristen zich vooraf een beeld vormen van de routes en uiteindelijk op maat gebruik maken van ons uitgebreide netwerk.”

Samen met de mtb-clubs heeft MOZL de verschillende routes voorzien van een heldere classificatie. Een classificatie die informatie geeft aan de gebruiker over de zwaarte van de route. Dit systeem is vergelijkbaar met de skipistes, waarbij met kleuren wordt gewerkt. De zwaarte wordt bepaald door de mate van techniek die vereist is om de route af te leggen, de fysieke gesteldheid van de route (percentage singletracks, percentage asfalt, hoogtemeters) en de lengte van de route. Voor de mtb-routes in Zuid-Limburg gaat deze classificatie er als volgt uitzien:

Zwart = XC-route Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.
Rood = mtb-route Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.
Blauw = mtb-route Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
Groen = mtb-route Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.

De informatie over de classificaties wordt via de website en de social media kanalen van MOZL en Visit Zuid-Limburg gedeeld. De classificatie moet een begrip worden bij de gebruikers die op deze manier veel makkelijker hun route kunnen plannen op basis van hun niveau, fitheid van de dag in combinatie met de bodemgesteldheid. MOZL onderzoekt in dit verband de ontwikkeling van een smartphone-app met routes, classificatie en toeristische waardering, plus informatie over horeca.

Tevens werd op 9 juli het eerste exemplaar van het MOZL-ambitiedocument (vijfjarenplan) aan deputé Van den Akker overhandigd. Dit document zet de lijnen uit voor de verdere ontwikkeling van de Zuid-Limburgse mtb-routes.

MOZL Routekaart