Nieuws

In de bosranden bij Slenaken woont een ernstig bedreigd zoogdiertje: de hazelmuis. Van eind september tot eind november 2021 gaat Staatsbosbeheer hier aan de slag om dit dier een betere leefomgeving te geven. Staatsbosbeheer start in het Groote Bosch, aan het Lintjesveldpad bij Heijenrath. Gaat u daar in deze periode mountainbiken? Dan kunt u af en toe iets merken van de werkzaamheden.

De hazelmuis voelt zich thuis in geleidelijke bosranden. Deze zitten namelijk vol struiken met vruchten. Deze bieden beschutting en voedsel. De overgang van bos naar open vlakte is bij het Lintjesveldpad op veel plekken te abrupt. Staatsbosbeheer gaat daarom op bepaalde plaatsen bomen snoeien en verwijderen. Zo kunnen er meer struiken groeien. Daardoor wordt de hazelmuis uiteindelijk minder kwetsbaar.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

De meeste werkzaamheden hebben geen gevolgen voor u als mountainbiker. U kunt zo nu en dan rondom de bossen machines zien en horen. De mtb-route blijft tijdens de werkzaamheden hoogstwaarschijnlijk gewoon open. Het pad kan later in het najaar op enkele dagen minder toegankelijk zijn, tijdens het weghalen van het hout uit het bos. Staatsbosbeheer probeert – ook in de weekenden – de overlast tot een minimum te beperken.