Mountainbiken is een laagdrempelige sport met een relatief lage blessuregevoeligheid. Buitensport leidt tot een betere gezondheid dan binnensport en levert een stimulans om ook voor woon-werkverkeer de fiets te pakken.

Meer fietsen is gewenst, want Limburg scoort momenteel zeer laag ten opzichte van de rest van Nederland met betrekking tot het gebruik van de fiets op afstanden tot 7,5 kilometer. Mountainbiken past bij een gezonde leefstijl.

In Zuid-Limburg was tot 2016 slechts één BMX-buitenbaan gerealiseerd, namelijk op het Strijthagen-complex bij het Sport & Leisure Park te Landgraaf. Er moet nog veel gebeuren om onze Provincie overtuigend als dé Wielerprovincie van Nederland te positioneren. Onze visie is dat er binnen Zuid-Limburg ruimte genoeg is om uiteenlopende initiatieven, in combinatie met andere functies, gelieerd aan het mountainbiken, zoals de trailhubs, te exploiteren. Denk aan het ter plaatse verhuren van fietsen/e-bikes, overnachtingen en andere horecafaciliteiten. Die visie is op enkele plaatsen al werkelijkheid geworden. Zo vond in 2017 in Landgraaf het NK Mountainbike plaats en werd eind 2017 een nieuwe mountainbikeroute, de Sint-Pietersberg-route aangelegd.